World health Profession Regulation Conference 2018

 Conference programme

Home
Programme
Themes
Speakers

Abstracts
presentations
Registration
Hotels & Travel

Preliminary programme
Better regulation for better health:
 Ensuring health professional regulation benefits all


Download the preliminary program here .

Saturday 19 May 2018

12:00 – 13:00

Registration

13:00 – 13:15

Welcome address by the International Council of Nurses (ICN)

 

13:15 – 17:00 Session 1: A call to set the right standards in regulation!

Chair: Ardis Hoven, World Medical Association (WMA), USA

13:15 – 13:45

Presentation 1 Keynote presentation: How do we set the right standards? How do we make standards work for the better patient care? (30 mins) Zubin Austin, University of Toronto, Canada

13:45 - 14:05

Presentation 2: Ethics and professional autonomy (20 mins) – Andrew Gray, University of KwaZulu-Natal, South Africa

14:05 - 14:25

Presentation 3: Who is regulating the regulators? (20 mins) – David Benton, The National Council of State Boards of Nursing (NCSBN), United Kingdom/USA

14:25-14:45 Q&A to all presentations (20 mins)

14:45 - 15:15

Coffee break (30 mins)

15:15 – 17:00

Panel discussion moderated by the chair (105 mins) - What are the barriers to implementation of the right standards?

  • Example of a wrong incentive: the case of mercury – Andrew Wetende,  FDI World Dental Federation, Kenya
  • When innovative practices do exist but are not reimbursed & Problems caused by hierarchy – Andrew Gray, University of KwaZulu-Natal, South Africa
  • Importance of regulation to ensure evidence-based care – Barry Dolman, International  Society of Dental Regulators (ISDR), Canada

 

Sunday 20 May 2018

 

09:00-12:30 - Session 2: Safety, quality and compliance: benefitting patients, communities and populations

Chair: Marc Seale, Health Professions Council of the United Kingdom, United Kingdom

09:00 – 09:20

Presentation 1: Right touch regulation & best practice guidelines (20 mins) – Franklin Schaffer, Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools (CGFNS) International, USA

09:20 - 9:40

Presentation 2: Global professions need global regulations. How much local adaptation is needed? (Migration) (20 mins) – Jacques de Haller, European Doctors, Switzerland

9:40 - 10:00 Presentation 3: OECD – Patient reported outcome measurements (PROMs) by OECD (20 mins) – OECD representative
10:00 - 10:20 Presentation 4: Big data analysis to improve care and patient safety (20 mins) –                        Emmanuel Jo, Ministry of Health, New Zealand
10:20 – 10:40 Q&A to all presentations (20 mins)

10:40 – 11:10

Coffee break (30 mins)

11:10 – 12:30

Panel discussion moderated by the chair: (80 minutes)

  • Market-driven deregulation attempts in the European Union
  • Positive examples from Australia and New Zealand of TTMR and their benefits: lack of impediments to migrations and mutually agreed thresholds - Margot Skinner, World Confederation for Physical Therapy (WCPT), New Zealand

12:30 – 13:30

Lunch

 

13:30-16:20 - Session 3: Supporting the quality of lifelong learning

Chair: Gerhard Seeberger, FDI World Dental Federation, Italy

13:30 – 13:50

Presentation 1: What does CPD mean? Why do we need CPD and how does CPD serve the patient? Cross-border recognition of CPD; How does it foster innovation? (20 mins)  – Mounir Doumit, FDI World Dental Federation, Lebanon

13:50 – 14:10

Presentation 2: Is there a need for global standards for CPD or recommendations on how to qualify the standards among countries? How do we verify what we do? (20 mins) – Janet Grant, Centre for Medical Education in Context (CenMEDIC), United Kingdom

14:10 – 14:30

Presentation 3: Improving patient treatment; as knowledge in therapy is rapidly evolving, there is a need for a shift in CPD (assessment of CPD, independence). What is the value of a generalist?  CPD for patient care or for career development? (20 mins) – Mike Rouse, Accreditation Council for Pharmacy Education, USA

14:30 – 14:50

Q&A to all presentations (20 mins)

14:50 – 15:20 Coffee break (30 minutes)
15:20 – 16:20

Panel discussion moderated by the chair (60 minutes)

 

 

16:20-16:30 - Summary: Wrap up of the conference - Ema Paulino, International Pharmaceutical  Federation (FIP), Portugal

16:30 End of the WHPCR

 

VENUE:
Crowne Plaza Hotel
Avenue Louis-Casaï 75-77
1216 Cointrin
Geneva, Switzerland

DATES:
19 & 20 May 2018

CONTACT:
whprc2018@fdiworldental.org
     
 

The World Health Professions Regulation Conference is hosted by the World Health Professions Alliance

 

 
  Logos ICN FIP WCPT FDI WMA